Go Back   Tahoe Forum - Chevy Tahoe Forum > 2000 - 2006 Chevrolet Tahoe / GMC Yukon / Cadillac Escalade Year Models > Technical Discussions

Register to remove these ads.
Technical Discussions This forum is for technical discussions related to customizing your Tahoe/Yukon



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-07-2016, 02:36 PM   #1
Jhohman
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Jhohman is on a distinguished road
Default 4 wheel drive problems

Hello all,

Sorry if this has been posted before. I have a 2004 Tahoe Z71 with 190k on it. I started noticing that when I turn the truck on, it is in 4hi or 4lo. When I pushed the switch to put it back in 2hi, the switch would blink and then stay in either 4hi or lo. After multiple times it would finally go into 2hi then "service 4 wheel drive" would show up on the dash. After reading some forums and talking with others I found that the switch could be going bad, so I bought a new one and replaced it. The problem stopped for about 2 days or so and then same thing happened. This time when I pushed the switch to put it in 2hi and it went in 2hi fairly quick. It has been about 2 months since I have had a problem. Today I turn the truck on and the switch light is red and is in neutral. I pushed 2hi, 2hi lite up, then "service 4 wheel drive" shows up on the dash. I can put the truck in 4hi or lo and it is a hit or miss whether or not its a nice and smooth transition or clinking and not so smooth transition. I am not a mechanic by any means. I can get around with in reason, I normally do my own maintenance. I don't know all the acronyms so if you could put things into layman's terms that would be best. Thank you in advance for helping
Jhohman is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2016, 05:38 PM   #2
Jhohman
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Jhohman is on a distinguished road
Default

UPDATE: Driving today and the lights on the 4 wheel drive switch have gone out. Now it just says service 4 wheel drive on the dash. Not sure where to go from here. Any ideas?
Jhohman is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2016, 03:48 PM   #3
Hitdog042
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Hitdog042 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Jhohman View Post
UPDATE: Driving today and the lights on the 4 wheel drive switch have gone out. Now it just says service 4 wheel drive on the dash. Not sure where to go from here. Any ideas?
I had a similar issue and I just pulled the negative off the battery and waited 5 minutes to re set. Put it back on and all my 4wd lights came back on the switch and can use all modes again.

Not sure if it will work for you but it's worth a shot. My problem was no lights on switch and service 4wd. Replaced switch and it didn't work. Then did battery thing and voila.
Hitdog042 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2016, 04:08 PM   #4
Jhohman
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Jhohman is on a distinguished road
Default

The lights came back on the next day when I started the truck to go to work. Still every now and again I start the truck and it is in auto 4WD or in 4HI or LO.

Took the truck to a dealership(one that my buddy works at so I didn't get charged) had him hook up the Tech 2. I did not catch what code he said it was but he told me to replace the TCCM (Transfer Case Control Module). These vehicles are notorious for these things going out between 03-04 GM had a bad batch go out from what I was reading. Unhooking the battery seems like a pretty simple thing to do before I go drop money on a new TCCM. Found em for a couple hundred with a hundred core charge refurbished. Has anyone bought one of these? Should I buy new?
Jhohman is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2016, 11:37 AM   #5
mwkoenig
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 3
mwkoenig is on a distinguished road
Default confused

I have a 2005 Tahoe z71 with the service 4X4 on and Stability System disabled light on. I replaced the switch and the gear on the transfer case and nothing. What else can I do? I heard that someone reflashed the computer and it worked but that's a lot of money I don't have at this time.
mwkoenig is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2016, 11:45 AM   #6
Hitdog042
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Hitdog042 is on a distinguished road
Default

Try the battery reset. Couldn't hurt. Unplug negative. Wait 5 min. Reconnect. Worked for me.
Hitdog042 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2016, 11:56 AM   #7
mwkoenig
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 3
mwkoenig is on a distinguished road
Default

ok...ill let you know
mwkoenig is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2017, 02:22 AM   #8
owlsarepretty105
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 10
owlsarepretty105 is on a distinguished road
Default

I'm new and I'm interested in this topic. Thank you!
owlsarepretty105 is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2019, 08:58 AM   #9
JMR 1964
Tahoeforum Newcomer
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 4
JMR 1964 is on a distinguished road
Default

Hello,
I've recently bought a 2004 LT tahoe. When I turn it on, often times the transmission switch displays a new transmission setting- in example, I'm usually in 2wd. When I turn the truck on it will set in 4h, Auto 4wd, 4L. I replaced the TCCM, which helped one problem- I wasnt able to shift out of the selected gear, now it will shift back just finee, I'm able to shift back into 2 wd or any other configuration w/o a problem.
I believe the shift motor was changed prior to me purchasing the truck, so not sure if its that. Might not be an OEM part.
Any other thoughts as to why the truck is shifting when I turn it back on?
Thanks for any help. Bought the truck to pull a boat, and I like it very much.
Best regards,
JMR 1964 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



 
Advertisement

Other Sponsors






All times are GMT -4. The time now is 07:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
All rights reserved and copyrighted
Fully Driven Auto Network
GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum
TRD Forum
Central US Mopars
Southeast Mopars
Cadillac CTS Forum
Oklahoma Dodge Ram Club
Softball Forum